Μανιάτικη γαλατόπιτα εύκολη και πεντανόστιμη

0
383
galatopita-manis

Όποιος έχει δοκιμάσει τη Μανιάτικη γαλατόπιτα έχει ενθουσιαστεί και θέλει να την φτιάξει και μόνος στο σπίτι.

Εάν αγαπάτε την ζαχαροπλαστική με αυτή την συνταγή θα έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε γευστικά στην όμορφη Μάνη και να εντυπωσιάσετε ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

ΜΕΡΙΔΕΣ 8-10


Ετοιμασία περίπου 1-1/2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
θερμίδες: αρκετές, 200-300 ανάλογα το κομμάτι

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα

2 lt. γάλα κατσικίσιο

450gr. ζαχαρη κρυσταλική

175gr. σιμιγδάλι, ψιλό

2 . βανίλιες σκόνη

40 gr. βούτυρο, τύπου κερκύρας

3 κρόκους

1 ξύλο κανέλας

Για το φύλλο

150gr. αλεύρι γ.ο.χ

1 μέτριο αυγό

Λίγο γάλα

Λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα

  1. Ρίχνουμε μέσα σε μία κατσαρόλα το γάλα , τα 3/4 της ζάχαρης και το ξύλο κανέλας.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας
  3. Με το που έχει ζεσταθεί το γάλα προσθέτουμε το μείγμα και ανακατέβουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα ( προσοχή το γάλα δεν πρέπει να καίει)
  4. Προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι συνεχίζοντας να ανατατέβουμε απαλά.
  5. Μόλις η κρέμα μας πάρει βράση συνεχίζουμε το ανατάτεμα για 2 ακόμα λεπτά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατέβουμε και αφήνουμε την κρέμα μας να παγώσει για μισή ώρα. Μπορούμε να βάλουμε και μία μεμβράνη στην επιφάνειά της για να μην σχηματιστεί πέτσα.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Σε ενα μπολ βάζουμε το αλεύρι το αύγο και το αλάτι,ανακατέβουμε και προσθέτουμε λίγο γάλα εως ότου φτιάξουμε ενα στρογγυλό ζυμαράκι.Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ωρίτσα.

ΣΤΗΣΙΜΟ ΓΛΥΚΟΥ

Βουτηρώνουμε ενα ταψακι 25 χ 35 cm και αφού ανοίξουμε το φύλλο με ένα πλάστη το στρώνουμε στο ταψάκι. Ρίχνουμε την κρέμα μας ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια. Κόβουμε το φύλλο στο χείλος του ταψιού και γυρνάμε αυτό που περισσεύει προς τα μέσα.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30-35 λεπτά.

tip: πριν βάλουμε το γλυκό στο φούρνο πασπαλίζουμε με κανέλα και μετά με ένα κουτάλι την ενσωματώνουμε στην επιφάνεια. Στο τέλος κόβουμε λεπτά κομματάκια από το ίδιο βούτυρο και το απλώνουμε από πάνω.

Διαβάστε επίσης: Lemon pie: Δροσερή και λαχταριστή συνταγή

Καλή σας απόλαυση!

*Ακολουθήστε τον Ηλία Κουκουλομάτη στο instagram