Lemon pie: Δροσερή και λαχταριστή συνταγή

0
271
lemon-pie-sintagi

Η πρώτη συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας είναι μια δροσερή lemon pie που πραγματικά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε να φτιάξετε -εάν αγαπάτε τα γλυκά– για να δοκιμάσετε και να κεράσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

ΜΕΡΙΔΕΣ 6-8

Ετοιμασία περίπου 2ώρες          

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 3/5

Θερμίδες: αρκετές, 500-600 ανάλογα το κομμάτι

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη της τάρτας:

200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (και έξτρα για το άνοιγμα)

100 γρ. άχνη ζάχαρη

50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

150 γρ. βούτυρο (παγωμένο σε μικρά κυβάκια)

1 πρέζα αλάτι

1 μέτριο αυγό

Για την κρέμα λεμονιού:

200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

4 μέτρια αυγά

Χυμό  από 4 λεμόνια και ξυσμα απο 2

150 γρ. βούτυρο παγωμένο

1 κ.γ  εκγυλισμα βανιλιας

Για τη μαρέγκα:

100 γρ. ασπράδια αυγών

100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

100 γρ. άχνη ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα:

Μπισκότα ,φυλλα μεντας ,καραμελωμενο laim ή προσθέστε κατι απο την φαντασίας σας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εκτέλεση για τη ζύμη της τάρτας:

Ρίχνουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο  και λίγο αλάτι. Τρίβουμε το βούτυρο με τα στερεά υλικά με τα δυο μας χέρια μέχρι να διαλυθεί.

Έπειτα προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθεί η ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Μόλις περάσει η 1 ώρα, αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε σε αλευρομένο  πάγκο εργασίας. Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας στην πάνω μεριά της ζύμης. Στην αρχή με τα χέρια και μετά με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε σχήμα στρογγυλό  περίπου 28 εκ. και πάχος 1 πόντο.

Αλευρώνουμε, βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε μία φόρμα για τάρτες με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 26 εκ. Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα και την πιέζουμε πολύ καλά στο κέντρο και στα πλάγια, ώστε να κολλήσει η ζύμη μέσα στη φόρμα. Παίρνουμε ένα πιρούνι και τρυπάμε ελαφρώς τη ζύμη ώστε να μη φουσκώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Με την ζύμη που μας περίσσεψε φτιάχνουμε ωραιότατα μπισκότα βουτύρου.

Απλώνουμε 2 φύλλα μεμβράνης για χρήση στο φούρνο  σε σχήμα σταυρού ή λαδόκολλα πάνω από την ταρτιέρα, πιέζουμε ελαφρώς και ρίχνουμε ρύζι, φασόλια ή φακές ώστε να καλύψουν τον πάτο , μετά αυτά τα αποθηκέυουμε για μελλοντική χρήση τάρτας . Αυτό το κάνουμε για να δημιουργήσουμε βάρος. Κλείνουμε τη μεμβράνη και ψήνουμε με το βάρος σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για30 λεπτά. Μετά αφαιρούμε το βάρος και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα να πάρει λίγο χρώμα

Εκτέλεση για την κρέμα λεμονιού: Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, τα αυγά, το χυμό   και το ξύσμα των λεμονιών. Μην το παρακάνετε στο λεμόνι εκτός αν θα φάει μόνο η πεθερά σας. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε συνεχώς για 4-5 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα στο τέλος προσθέτουμε και το εκχύλισμα βανίλιας.

Μόλις πήξει η κρέμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού μέσα στην τάρτα που έχει παγώσει και καλύπτουμε την επιφάνεια της με μεμβράνη, η οποία εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια της κρέμας. Αφήνουμε την τάρτα στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Εκτέλεση για τη μαρέγκα:

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια, το αλάτι και με ένα σύρμα χειρός ή ηλεκρικό τα χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν. Μόλις αφρίσουν, ρίχνουμε τη ζάχαρη κρυσταλλική σε δόσεις συνεχίζοντας το χτύπημα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και με μία σπάτουλα σε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά κυκλικά. Μόλις είναι έτοιμη, την αδειάζουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής στην οποία έχουμε τοποθετήσει μία μύτη σε ότι σχέδιο θέλουμε και τη τοποτετούμε στο ψυγείο.

Σύνθεση γλυκού:

Μόλις κρυώσει η τάρτα και σφίξει η κρέμα, την αφαιρούμε από το ψυγείο και τη στολίζουμε με τη μαρέγκα. Καίμε τη μαρέγκα με ένα καμινέτο, στολίζουμε με μπισκότα ή φύλλα μέντας  και σερβίρουμε.

Tip: Αν δεν έχουμε φλόγιστρο ψήνουμε το γλυκό μαζί με τη μαρέγκα στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα, προσοχή μην μας καεί.

** Το σημερινό μας γλυκάκι το κερνάμε στο womansmagazine και του ευχόμαστε να σκίσει καθώς και σε μία καλή φίλη που έκανε μία επέμβαση να είναι περαστικά της και σιδερένια.           

                                                                                 Καλή απόλαυση!

Ακολουθήστε τον Liakos στο instagram