Εύκολη συνταγή για νόστιμα μελομακάρονα

0
224

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνεται και επειδή γνωρίζουμε ότι ο χρόνος είναι χρήμα, ψάξαμε και βρήκαμε την πιο εύκολη συνταγή.

Δες εδώ τη συνταγή για τα κόκκινα μελοκάρονα.

Υλικά
  • 1 ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 6 κούπες αγοχ
  • 100γρ ζάχαρη
  • 120 γρ χυμό πορτοκάλι
  • ¼ κούπα κονιάκ
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1/2  κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρίφαλο
  • 1/4 κ.γλυκού μαγειρική σόδα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Υλικά για το σιρόπι:
  • 1 κούπα μέλι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
Εκτέλεση

Πρώτα ξεκινάμε με το σιρόπι.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνεις μέχρι να βράσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε  να κρυώσει.

Στη συνέχεια, ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη ζύμη μας για τα μελομακάρονα.  Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα, το κονιάκ, το γαρίφαλο, την κανέλα και τη ζάχαρη. Ανακατατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να γίνει ένα το μείγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και το μπέκιν πάουντερ.

Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στο χέρι.

Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας είτε σε μπουκίτσες είτε μακρόστενα και τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα. Τέλος,  με ένα πιρούνι τρυπάμε από πάνω τα μελομακάρονα.

Τα ψήνουμε για 35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  και τα βγάζουμε μόλις δούμε πως έχουν πάρει χρώμα.

Το μέλωμα μπορούμε να το κάνουμε με  δύο τρόπους:

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το ταψί και περιχύνουμε το σιρόπι πάνω από τα μελομακάρονα, ή βάζουμε τα μελομακάρονα ένα ένα στην κατσαρόλα που με το σιρόπι και τα γυρίζουμε προσεκτικά έτσι ώστε να πάει παντού το σιρόπι. Τέλος, τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Αν ακολουθήσεις τον πρώτο τρόπο, άφησε για 20 λεπτά τα μελομακάρονα μέσα στο ταψί και γύρισε τα για να πάει παντού το σιρόπι και έπειτα τα μεταφέρεις σε μια μεγάλη πιατέλα.

Τέλος προσθέτεις από πάνω μπόλικο τριμμένο καρύδι!

Extra tips: Αν θέλεις να έχουν περισσότερη ένταση σε μπαχαρικά πρόσθεσε παραπάνω ποσότητα. Το ίδιο και αν επιθυμείς να έχουν μεγαλύτερη μυρωδιά πορτοκαλιού -καλύτερα να βάλεις λίγο παραπάνω ξύσμα και όχι χυμό γιατί είναι ήδη αρκετή η ποσότητα.