Tofu: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την πηγή πρωτεΐνης

0
81

Το tofu είναι προϊόν που δημιουργείται από το γάλα σόγιας. Παρασκευάζεται όπως το τυρί. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία, Κίνα κ.α) και σε ανθρώπους που ακολουθούν τη χορτοφαγία ή την αυστηρή χορτοφαγία.

Η παρασκευή του tofu μοιάζει με την αντίστοιχη του τυριού, αλλά η βασική της διαφορά είναι ότι το ρόλο του γάλακτος κατέχει ένα λευκό παχύρρευστο υγρό που βγάζουν τα μουλιασμένα σε νερό φασόλια της σόγιας.

Ποια η διατροφική αξία του τόφου;

Τα 100 γραμμάρια έχουν μόνο 110 θερμίδες!  Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη. Περιέχει 15 γραμμάρια  πρωτεΐνης στα 100 γραμμάρια. Πρόκειται για πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας σαν αυτές που βρίσκουμε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Είναι καλή πηγή χαλκού, πλούσιο σε σελήνιο, ψευδάργυρο, και ισοφλαβόνες. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και φτωχό σε χοληστερίνη, ενώ τα λιπαρά που περιέχει είναι καλής ποιότητας Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε και στα ψάρια. Επίσης, αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, καθώς 100 γραμ. μας δίνουν πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο. Περιλαμβάνει βιταμίνες του συμπλέγματος B αλλά και μαγγάνιο.

Το tofu μπορεί να αποτελεί ένα αντικατάστατο του τυριού, αλλά μόνο στην όψη και λόγω του τρόπου παρασκευής του γιατί η γεύση του και η χρήση του δε θυμίζει σε τίποτα τυρί.  Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σπογγώδες υλικό, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως γεύση αλλά απορροφά τις γεύσεις των υπόλοιπων υλικών της συνταγής.