Αυτές τις τροφές πρέπει να καταναλώνουμε με τη ζέστη

0
251

Αυτές οι μέρες θα είναι οι πιο ζεστές των τελευταίων 200 χρόνων για την Ελλάδα, και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι μετακινήσεις θα πρέπει να είναι περιορισμένες για σήμερα Πέμπτη (13/7) , για την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7) ειδικά από το μεσημέρι έως και το απόγευμα.

Για την καταπολέμηση του καύσωνα θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό, να φοράτε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να έχετε γυαλιά ηλίου και καπέλο. Όσον αφορά στις τροφές που πρέπει να καταναλώνετε αυτές τις ζεστές μέρες, παρακάτω θα τις δείτε αναλυτικά:

Εσπεριδοειδή

Αποτελούν πηγή πολυφαινολών, χρήσιμων για τη βελτίωση της κυκλοφορίας, στην οποία δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή τις ζεστές ημέρες. Στην πραγματικότητα, με τη λήψη αυτών των φυσικών ουσιών, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας από μέσα, μέσω μιας σωστής διατροφής, για να εξουδετερώσουμε το αίσθημα των βαριών ποδιών που είναι χαρακτηριστικό της καλοκαιρινής περιόδου. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες.

Καρπούζι

Σε ξεδιψάει και δροσίζει, αποτελείται κατά 93% από νερό, περιέχει βιταμίνη Α, C και αρκετή ποσότητα αλάτων, όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο. Είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες (16 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια). Πρόσεξε, ωστόσο, να μην το παρακάνεις με τις ποσότητες. Καθώς περιέχει πολλές φυτικές ίνες, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά σε περιπτώσεις κοιλιακού φουσκώματος.

Ψάρια

Εξαιρετικά για να σε κάνουν να ξεδιψάσεις χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, περιέχει βιταμίνες και μέταλλα (κυρίως κάλιο), συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της ισορροπίας νερού-αλατιού. Όπως και το καρπούζι, ωστόσο, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα φουσκώματος θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή του, καθώς περιέχει ζυμώσιμα σάκχαρα και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ακόμη και αν ληφθεί σε μικρές ποσότητες.

Πεπόνι

Φρούτο χαμηλών θερμίδων με 33 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αλλά γλυκό και σε ξεδιψάει, καθώς αποτελείται κατά 90% από νερό. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της παρουσίας βιταμινών (Α και C) και καλή ποσότητα αλάτων όπως κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και νάτριο. Σε αντίθεση με τα ροδάκινα και το καρπούζι, είναι επίσης κατάλληλο για όσους υποφέρουν από φούσκωμα στην κοιλιά και ακολουθούν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, καθώς περιέχει χαμηλή ποσότητα ζυμώσιμων σακχάρων. Με άλλα λόγια, είναι ένα φρούτο που, αν καταναλωθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια των ημερών παραλίας, δεν θα πρέπει να επηρεάσει αρνητικά το αγαπημένο σας επίπεδο στομάχι.

Ανανάς

Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοισοφαγικές και πεπτικές ιδιότητες χάρη στη βρωμελίνη, ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που βρίσκεται κυρίως στο στέλεχος, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης στον τομέα της διατροφολογίας ως συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Παπάγια

Όπως και ο ανανάς, η παπάγια έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη σε ένα άλλο πρωτεολυτικό ένζυμο, την παπαΐνη. Είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως η C και η Α και σε καροτινοειδή, διαθέτοντας έτσι επίσης αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Κολοκύθια

Υποθερμιδική τρόφη (11 θερμίδες ανά 100 γρ.) και επίσης εξαιρετικό σε περιπτώσεις φουσκώματος, καθώς είναι εύπεπτο σε σύγκριση με άλλα λαχανικά. Θεωρείται ενυδατικό και διψαστικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό και περιέχει επίσης μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, κάλιο και μαγγάνιο.

Τομάτες

Ιδανικό επίσης για δίαιτες αδυνατίσματος με 17 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, είναι διψαστικό, καθώς αποτελείται κατά 94% από νερό, και ανοργανοποιητικό λόγω της υψηλής παρουσίας μεταλλικών αλάτων. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της παρουσίας καροτενοειδών όπως το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία μας (ιδίως των ματιών) από τις ακτίνες του ήλιου.

Καρότα

Και αυτά, όπως και η ντομάτα, είναι χρήσιμη για την προστασία μας από τις υπεριώδεις ακτίνες λόγω της παρουσίας καροτενοειδών, ιδιαίτερα του β-καροτενίου, αλλά και της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης. Θεωρείται επίσης ανόργανη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε μεταλλικά άλατα (σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο), ενώ περιέχει επίσης βιταμίνες όπως η C και ορισμένες από την ομάδα Β.