Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για το βάψιμο των αυγών

0
105

Το βάψιμο των αυγών γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη και για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα πρέπει να ακολουθήσετε μερικά βήματα.

Μην αγοράσετε φρέσκα αυγά, γιατί το ασπράδι δεν ξεκολλάει εύκολα από το τσόφλι. Προτιμήστε αυγά 7-10 ημερών.

Βράστε τα αυγά σε καυτό νερό με κλειστή εστία,  έτσι ώστε το ασπράδι να είναι τρυφερό και ζουμερό.

Έτσι θα πετύχετε το τέλειο βάψιμο αυγών:

1. Αγοράστε αυγά 7-10 ημερών και φυλάξτε τα στο ψυγείο
2. Πλύνετε τα αυγά με μαλακό σφουγγαράκι
3. Τα χέρια σας να είναι πλυμένα με σαπούνι. Να μην έχουν λίπος γιατί φράζουν τους πόρους των αυγών και δεν θα απορροφήσουν ομοιόμορφα την μπογιά.
4. Φέρτε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου βγάζοντας τα δύο ώρες πριν το βράσιμο από το ψυγείο.
5. Στρώστε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι σε κατσαρόλα με πλατύ πάτο.
6. Βάλτε μια μόνο στρώση αυγά και σκεπάστε τα με νερό βρύσης κατά 2 εκ.
7. Σκεπάστε με το καπάκι και βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να έρθει το νερό σε σημείο βρασμού.
8. Σβήστε την εστία και αν χρειαστεί, βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία.
9. Αφήστε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για 12 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους, 15 λεπτά αν είναι μεγάλου μεγέθους ή 18 λεπτά αν είναι extra large.
10. Βγάλτε τα αυγά από το νερό προσεκτικά πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.
11. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όσα αυγά θέλετε να βράσετε. Μπορείτε να ολοκληρώσετε το βράσιμο των αυγών πριν τη Μεγάλη Πέμπτη και εκείνη την ημέρα να κάνετε μόνο το βάψιμο.
12. Αφαιρέστε όποια αυγά έχουν ραγίσει
13. Ακολουθείστε τις οδηγίες βαφής που έχετε επιλέξει.
14. Όταν βγάλετε τα κόκκινα πλέον αυγά από τη βαφή, ακουμπήστε τα σε αρκετά στρώματα χαρτιού κουζίνας και κυλίστε τα να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα. Αν τα αφήσετε ακίνητα να στεγνώσουν, θα κάνουν μια αποχρωματισμένη κηλίδα στο μέρος που ακουμπούν στο χαρτί.
15. Μετακινήστε τα σε καθαρό στρώμα χαρτιού κουζίνας και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.
16. Μην χρησιμοποιείτε τα έτοιμα γυαλιστικά, έστω κι αν προφυλάσσουν τα χέρια σας από το πιθανό κοκκίνισμα όταν ξεφλουδίσετε τα αυγά. Βάλτε απλό λαδάκι ελιάς σε χαρτί κουζίνας και αλείψτε τα αφειδώς. Αφήστε να το ρουφήξουν και μετά σκουπίστε τα προσεκτικά. Προσοχή, γλιστράνε.