Δανέζικα ρολάκια με κρέμα βανίλιας και σταφίδες

0
658
danezika-rolakia-syntagi

Τα δανέζικα ρολάκια είναι ότι πρέπει για αυτή την εποχή που ο καιρός έχει αρχίσει σιγά-σιγά να κρυώνει και ταιριάζουν τέλεια με τον καφέ ή το τσάι σας.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι εύκολη και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει και θα πάρετε τα εύσημα από όσους τα δοκιμάσουν.

TEM: 15 -18

Ετοιμασία περίπου: 1-1/2 ωρες
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2/5
θερμίδες: 180-220


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ


220ml γάλα χλιαρό
100gr. ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανίλιες σκόνη
120 gr. βούτυρο αγελάδας
2 Αυγά
500 gr Αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά (ξερή)
Λίγο αλάτι


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ


1/2 lt γάλα
130 gr ζάχαρη κρυσταλλική
40 gr αλεύρι
20 gr κορν φλάουερ
2 κρόκους
2 βανίλιες σκόνη
20 gr βούτυρο


Για τις σταφίφες:
150gr σταδίφες που τις μουλιάζουμε σε μία κουπα με νερό και λίγο κονίακ ή ρούμι για μία ώρα και μετά τις στραγγίζουμε καλά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε την ζάχαρη και τα 100gr αλεύρι , ώστε να πετύχουμε ένα πυχτό χυλό.
  2. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν φουσκώσει προσθέτουμε τα αυγά ,την βανίλια , το αλάτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλέυρι.
  3. Βάζουμε το μίξερ να δουλεύει σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να μαζεύτει στον γάντζο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο ( όχι καυτό) και αφήνουμε να απορροφηθεί.
  4. Σκεπάζουμε το ζυμάρι μας με μία πετσέτα όπως είναι μέσα στον κάδο και το τοποθετούμε σε ζεστό μερος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μας.
  5. Ετοιμάζουμε την κρέμα : Ανατατέβουμε όλα τα υλικά μας σε μία κατσαρόλα και μετά την βάζουμε στην φωτιά ,συνεχίζονοντας να ανακατέβουμε μέχρι να πήξει.
  6. Σκεπάζουμε την κρέμα μας με μία μεβράνη (να εφάπτεται) και την αφήνουμε να παγώσει.
  7. Μουσκεύουμε τις σταφίδες και τις στραγγίζουμε.
  8. Χωρίζουμε την ζύμη μας στα δύο και σε μία καθαρή επιφάνεια με λίγο αλεύρι ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με ένα πλάστη σε διάσταση 40 X 25 cm. Όταν ανοίξουμε το φύλλο στρώνουμε την μισή κρέμα και την απλώνουμε .Πασπαλίζουμε και τις μισές σταφίδες.
  9. Τυλίγουμε σε μορφή ρολού και κόβουμε σε ροδέλες πάχους 2 cm . Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλιτικό χαρτί. Ακριβώς το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι της ζύμης.
  10. Ψήνουμε τα ρολάκια σε αέρα στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Tip: Πριν βάλουμε τα ρολάκια στον φούρνο τα αλοίφουμε με μείγμα από ένα κρόκο αυγού και λίγο γάλα. Τρώγονται ζεστά ή κρύα

Καλή σας απόλαυση!

Ακολουθήστε τον Ηλία Κουκουλομάτη στο instagram

Δείτε περισσότερες συνταγές #ByLiakos εδώ