Τα δανέζικα ρολάκια είναι ότι πρέπει για αυτή την εποχή που ο καιρός έχει αρχίσει σιγά-σιγά να κρυώνει και ταιριάζουν τέλεια με τον καφέ ή το τσάι σας.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι εύκολη και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει και θα πάρετε τα εύσημα από όσους τα δοκιμάσουν.
TEM: 15 -18
Ετοιμασία περίπου: 1-1/2 ωρες
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2/5
θερμίδες: 180-220
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
220ml γάλα χλιαρό
100gr. ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανίλιες σκόνη
120 gr. βούτυρο αγελάδας
2 Αυγά
500 gr Αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά (ξερή)
Λίγο αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
1/2 lt γάλα
130 gr ζάχαρη κρυσταλλική
40 gr αλεύρι
20 gr κορν φλάουερ
2 κρόκους
2 βανίλιες σκόνη
20 gr βούτυρο
Για τις σταφίφες: 150gr σταδίφες που τις μουλιάζουμε σε μία κουπα με νερό και λίγο κονίακ ή ρούμι για μία ώρα και μετά τις στραγγίζουμε καλά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε την ζάχαρη και τα 100gr αλεύρι , ώστε να πετύχουμε ένα πυχτό χυλό.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν φουσκώσει προσθέτουμε τα αυγά ,την βανίλια , το αλάτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλέυρι.
- Βάζουμε το μίξερ να δουλεύει σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να μαζεύτει στον γάντζο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο ( όχι καυτό) και αφήνουμε να απορροφηθεί.
- Σκεπάζουμε το ζυμάρι μας με μία πετσέτα όπως είναι μέσα στον κάδο και το τοποθετούμε σε ζεστό μερος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μας.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα : Ανατατέβουμε όλα τα υλικά μας σε μία κατσαρόλα και μετά την βάζουμε στην φωτιά ,συνεχίζονοντας να ανακατέβουμε μέχρι να πήξει.
- Σκεπάζουμε την κρέμα μας με μία μεβράνη (να εφάπτεται) και την αφήνουμε να παγώσει.
- Μουσκεύουμε τις σταφίδες και τις στραγγίζουμε.
- Χωρίζουμε την ζύμη μας στα δύο και σε μία καθαρή επιφάνεια με λίγο αλεύρι ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με ένα πλάστη σε διάσταση 40 X 25 cm. Όταν ανοίξουμε το φύλλο στρώνουμε την μισή κρέμα και την απλώνουμε .Πασπαλίζουμε και τις μισές σταφίδες.
- Τυλίγουμε σε μορφή ρολού και κόβουμε σε ροδέλες πάχους 2 cm . Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλιτικό χαρτί. Ακριβώς το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι της ζύμης.
- Ψήνουμε τα ρολάκια σε αέρα στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Tip: Πριν βάλουμε τα ρολάκια στον φούρνο τα αλοίφουμε με μείγμα από ένα κρόκο αυγού και λίγο γάλα. Τρώγονται ζεστά ή κρύα
Καλή σας απόλαυση!
Ακολουθήστε τον Ηλία Κουκουλομάτη στο instagram
Δείτε περισσότερες συνταγές #ByLiakos εδώ