Καθαρά Δευτέρα: Παραδοσιακά φαγητά για το τραπέζι σας

0
229

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και τον ερχομό του Πάσχα. Είναι μια μέρα που αρκετοί περιμένουν με αγωνία για να κάνουν τη βόλτα τους στη φύση, να πετάξουν το παραδοσιακό χαρταετό και να γευτούν τα θαλασσινά που αυτή την ημέρα έχουν την τιμητική τους.

Η καθαρά Δευτέρα από παλιά έχει συνδυαστεί με την ημέρα του καθαρμού. Αν πάμε ακόμα πιο πίσω στην ιστορία, θα δούμε ότι οι βυζαντινοί την Καθαρά Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση και τελούσαν διάφορα δρώμενα.

Όσο προχωράμε στην σύγχρονη ιστορία και παράδοση, θα δούμε την Καθαρά Δευτέρα και με τον όρο “Κούλουμα”.

Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του χαρταετού. Οι χριστιανοί, έχουν την συνήθεια να βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά διασκεδάζοντας στην φύση.

Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας γιορτάζεται η Καθαρά Δευτέρα αλλά φυσικά ο κάθε τόπος έχει και τον δικό του τρόπο να τιμά την συγκεκριμένη μέρα! Σχεδόν την Ελλάδα υπάρχει το χορευτικό δρώμενο, το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους.

Εν συνεχεία, ένα από τα πιο γνωστά έθιμα είναι ο βλάχικος γάμος της Θήβας. Είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, η οποία στη πραγματικότητα είναι άνδρας.

Παραδοσιακές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα

Η παραδοσιακή λαγάνα δεν γίνεται να λείπει από το τραπέζι. Εάν έχεις όρεξη μπορείς να την φτιάξεις και μόνη σου από την προηγούμενη ημέρα. Εδώ θα βρεις την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή.

Καθαρά Δευτέρα χωρίς ταραμά δεν γίνεται. Αν θέλετε να τον φτιάξετε μόνοι σας, τότε μπορείτε να το κάνετε με τις οδηγίες του Άκη Πετρετζίκη, καθώς, η συνταγή του είναι εύκολη και γρήγορη.

Για όσους αγαπάνε το χταπόδι, μπορείτε να το απολαύσετε είτε ψητό, είτε ξιδάτο , είτε με κοφτό μακαρονάκι.

Ο χαλβάς έχει την τιμητική του όχι μόνο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και όλη την Σαρακοστή.

Οι γαρίδες, τα μύδια, τα όστρακα γενικότερα είναι ο καλύτερος μεζές για εσάς που τα προτιμάτε.

Τα καλαμαράκια, το θράψαλο, ο γαύρος μαρινάτος και φυσικά τα ντολμαδάκια είναι μερικά από τα φαγητά που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι.