Γονεϊκότητα: Δημιουργία νέων συναισθημάτων και προκλήσεων

0
131

Γράφει η Σταματίνα Οικονομάκη

Γονεϊκότητα, μια συναρπαστική εμπειρία γεμάτη δημιουργία νέων συναισθημάτων, προκλήσεις και εκπλήξεις. Αυτές ακριβώς οι λέξεις και με αυτή ακριβώς την σειρά είναι αυτός ο ρόλος αποτυπωμένος στο μυαλό και την καρδιά μου. Ένας ρόλος δυναμικός που απαιτεί αφοσίωση, κατανόηση και δεξιότητες για την ανάπτυξη ενός υγιούς και ισορροπημένου περιβάλλοντος για τα παιδιά.

Στις μέρες μας υπάρχει, δυστυχώς ή ευτυχώς, καταιγισμός πληροφοριών και οδηγιών για τα νέα πρότυπα οικογένειας που συχνά μας μπερδεύει, μας αποπροσανατολίζει και με έναν τρόπο μας γεμίζει τύψεις και ενοχές. Η εξέλιξη του ρόλου του γονέα μπορεί να εμφανίζει ορισμένες διαφορές ανάμεσα στις γενιές, καθώς η κοινωνία, η οικονομία, οι προκλήσεις, οι ευθύνες και οι προσδοκίες μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Όλα μεταβάλλονται, αυτό όμως που μένει σταθερό και συνεχώς ερευνάται είναι ο κόσμος των μικρών παιδιών, η ανάπτυξη του συναισθηματικού τους κόσμου και οι βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Από το τι είναι καλό να φάνε, με ποιον τρόπο θα φάνε μέχρι το πως θα νιώσουν γιατί θα το νιώσουν και αν θα το επικοινωνήσουν.

Πριν μπείτε στη διαδικασία να πελαγώσετε διαβάζοντας για όλους τους τύπους γονεϊκότητας και όλες τις μεθόδους και τις κατευθύνσεις που πρέπει να διαλέξετε κάντε το εξής απλό. Οραματιστείτε ένα παιδί ευτυχισμένο.

Τι σημαίνει για εσάς λοιπόν ένα παιδί ευτυχισμένο;

Τι είναι αυτό που θέλετε να μεταφέρετε στο παιδί σας ώστε να γίνει ευτυχισμένο;

Είναι η αγάπη, ο σεβασμός, η επικοινωνία, η ψυχική ανθεκτικότητα;

Αρχικά το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιδί έχει ανάγκη από μια ποιοτική σχέση μεταξύ σας και αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του και την διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Έχει ανάγκη να βλέπει, να παρατηρεί, να μιμείται, να διδάσκεται και να νιώθει από τους γονείς/φροντιστές του αυτά που θα υιοθετήσει. Σε καμία περίπτωση για παράδειγμα, δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του, εάν βλέπει τους γονείς του ή τους φροντιστές του να κάνουν το ίδιο (σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα), όσες συζητήσεις και αν γίνουν, όσα βιβλία και αν διαβαστούν αν δεν υπάρχει το παράδειγμα, ένα παιδί θα μπερδευτεί και θα δυσκολευτεί πολύ.

Η καθοδήγηση με παραδειγματισμό αποτελεί βασικό στοιχείο και γίνεται με τον τρόπο που ταιριάζει σε κάθε ηλικιακή φάση ενός παιδιού. Είναι αυτή που προσφέρει την απαραίτητη δομή και συνέπεια και συμβάλλει στην ασφαλή ανάπτυξη ενός παιδιού.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι η σχέση γονέα-παιδιού ή φροντιστή-παιδιού αποτελεί μια διαρκή πορεία ανάπτυξης και αλληλεπίδρασης. Η συνεχής προσαρμογή, η ευαισθησία και ο σεβασμός στις ανάγκες των παιδιών και η αγάπη μας προς αυτά αποτελούν τα βασικά θεμέλια για την μετέπειτα εξελικτική τους πορεία.